تعمیر کاتالیزور

تعمیر کاتالیزور .  یکی از اجزای مهم در خودرو کاتالیزور است که وظیفه‌اش کم کردن آلایندگی خودرو است. خراب شدن کاتالیزور موجب بیشتر شدن آلایندگی و مصرف سوخت خودرو می‌باشد. در این مقاله به معرفی کاتالیزور و دلایل خراب شدن و نشانه‌های کاتالیزور خراب می‌پردازیم.

کاتالیزور قسمت اصلی و مهم سیستم کنترل آلایندگی خودرو است. عمدتا عمر بالایی هم دارند (تقریبا در حد عمر خودرو). گاهی عملکردشان دچار اختلال شده و خراب می‌شوند. شما در وهله اول بهتر است نسبت به علائم خرابی کاتالیزور آگاه باشید. به محض اینکه مشکلی پیش آمد آن را بررسی کنید.

کاتالیزور
کاتالیزور

نحوه عملکرد کاتالیزور

مبدل کاتالیزوری که در اگزوز خودروها استفاده می‌شود، کاربرد جدیدی از کاتالیزور سطحی است. کربن منوکسید و هیدرو کربن‌های حاصل از سوخت‌های نسوخته موجود در دود خودرو، از آلاینده‌های خطرناک هوا نشات می‌گیرد. گازهایی که از اگزوز خودرو خارج می‌شود، همراه با مقداری هوا از روی کاتالیزور که شامل فلز اکسیدهاست عبور می‌کند. گاز CO و هیدروکربن ها به CO2 و H2O تبدیل می‌شوند که تاحدودی بی‌خطرند و در به هوا می‌روند.

معمولا تکنسین‌های خودرو، با دستگاه دیاگ کامپیوتری آن را بررسی می‌کنند تا منبع عیب پیدا شود. مثلا امکان دارد سوکت سنسور اکسیژن را بیرون بیاورند و ببینید آیا تغییری بوجود می‌آید یا خیر. در صورت تغییر ممکن است کاتالیزور تعویض شود.

در خیلی از کشورها در آوردن کاتالیزور و رانندگی بدون آن تخلف سنگینی محسوب می شود و خلاف قانون است. زیرا به محیط زیست صدمه جدی وارد می شود. بنابراین در صورتی خرابی کاتالیزور به فکر حذف آن نباشید.

 

 



کردیدک برای آگاهی بیشتر شما با انواع خودروهای هیوندای و کیا ، شما را به بررسی این مقالات دعوت می‌کند:

کیا سراتو 2019

مقایسه کیا سراتو و هیوندای النترا



چطور بدانیم کاتالیزور ما خراب شده است؟

9مورد از بیشترین علائمی که نشانه خراب بودن کاتالیزور هستند ازین قرارند:

  1. افت شتابگیری
  2. افزایش ناگهانی مصرف سوخت
  3. روشن نشدن یا بد استارت خوردن خودرو
  4. در صورتی که خودرو کاملا سرد باشد اگر کاتالیزور را با دست تکان دهید و صدایی شبیه تکان خوردن سنگریزه در داخل آن به گوش برسد نشانه ای از ریختن شبکه های داخل آن است.
  5. روشن شدن چراغ اخطار (چک) در پشت آمپر
  6. مردود در تست آلایندگی (مقادیر HC و CO بیشتر از نرمال)
  7. بد کار کردن خودرو همراه با لرزش در حالت دور آرام
  8. بوی بد در خودرو؛ بویی شبیه تخم مرغ گندیده که به مرور زمان بو بیشتر می‌شود.
  9. کاهش دمای کاتالیزور (بازدهی واقعی کاتالیزور وقتی است که دمای آن بالا می‌رود و حتی احتمال دارد تا مرز 700 و 800 درجه هم برود. پس کاتالیزوری که پس از مدتی رانندگی و گرم شدن موتور هنوز به دمای ایده‌آل خود نرسیده باشد معیوب است). البته راه تشخیص دمای کاتالیزور نیازمند دستگاهی به نام حرارت سنج اینفِرارِد می‌باشد.
  10. گرفتگی یا خرابی بافت شبکه‌ای که باعث عدم عبور دود از کاتالیست می‌شود.
  11. ضربه خوردن به پوسته کاتالیزور
    کاتالیزور
    کاتالیزور

    کاتالیزور
    کاتالیزور

زمانیکه احتراق درون محفظه مشکل پیدا کند به گونه‌ای که بر میزان یا نوع دود خروجی از سیلندر تأثیر بگذارد، کاتالیست خودرو هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در واقع، اگر دود خروجی از ترکیبات جدیدی بوجود بیاید، در عملکرد کاتالیست نوساناتی پیش می‌آید. مثل زمانی که واشر سرسیلندر آسیب ببیند و دود خروجی با روغن و آب همراه شود. استفاده از بعضی مکمل‌ها باعث بروز این مشکلات می‌شود. در نتیجه بروز ایراد در سایر سیستم ها مانند سیستم جرقه زنی که بر نوع احتراق و دود خروجی اثر می‌گذارند هم از عوامل خرابی کاتالیست خودرو به حساب می‌آید.

اگر برای رفع مشکلات اقدامی صورت نگیرد، کاتالیزور خودرو زودتر از حالت طبیعی، خراب خواهد می‌شود.

یکی از اقدامات غلط صاحبان خودرو باز کردن کاتالیست خودرو است. این کار را به این خیال انجام می‌دهند که شتاب خودرو را بیشتر کنند. این افراد باید بدانند که خودروهایی که از ابتدا مجهز به کاتالیست بوده‌اند، نباید به صورت دستی کاتالیست‌شان را باز کنند؛ چراکه وظیفه این قطعه برای کامپیوتر مرکزی خودرو تعریف شده و باز کردنش، در بلند مدت، باعث ارورهایی از طرف ECU می‌شود. آیا شما این کار را کرده‌اید؟ عملکرد خودرو بدون کاتالیست چگونه بوده‌ است؟ آیا باز کردن کاتالیست در نفس‌گیری و شتاب خودرو تأثیری داشته است؟ اگر در این زمینه نظر یا تجربه‌ای دارید حتما در قسمت نظرات مشتریان بنویسید که سایر دوستان ازین نظرات و تجربیات بهره‌مند شوند.

 

کاتالیزور کیا

تعمیر کاتالیزور ، با کاتالیزور کیا هم آشنا می‌شوید. کاتالیزور کیا یک مبدل کاتالیستی که سر راه خروجی اگزوز اتو مبیل قرار می‌گیرد است. با یک سری واکنش های شیمیایی گازهای سمی حاصل از احتراق خودرو را به گازهای بی‌ضرر تبدیل می‌کند. در نتیجه از آلودگی هوا جلوگیری می‌کند. به‌خاطر همین کارآیی مناسب قیمت کاتالیزور کیا، بالا است.

در صورت مواجه شدن با خرابی کاتالیزور، تعمیر کاتالیزور کیا را به مجموعه کردیدکبسپارید. کار تعمیر کاتالیزور را به بهترین نحو انجام می‌دهند.

کاتالیزور
کاتالیزور

تشخیص خرابی کاتالیزور از طریق دیاگ:

پیدا کردن خرابی کاتالیزور با توجه به برررسی کردن پارامترهای دستگاه دیاگ نیاز به فرد متخصص دارد.
پارامتری به نام Calculated Load Value قرار دارد که نمایان کننده راندمان حجمی موتور است.

پارامتر دیگری به نام Manifold Absolute Pressure یا MAP در بعضی اتومبیل‌ها وجود دارد که اندازه مکش و فشار منیفولد ورودی را نمایان می کند.

دیاگ اختلال ایجاد شده در کارکرد سنسور اکسیژن را نیز بررسی می‌کند.

تعمیر کاتالیزور کیا

تعمیر کاتالیزور کیا ممکن است به دلیل ضربه خوردن و صدمه دیدن پوسته کاتالیزور باشد.
زیرا این ابزار در قسمت زیری اتومبیل شما نصب می‌شود.

برای آگاهی از قیمت  کاتالیزور‌ها با ما تماس بگیرید.

مبدل به چه دلایلی می‌شکند؟

مشکلات داخلی مانند پلاگین یا کاهش کارایی
مشکلات موتور مانند اشتباه، مخلوط سوخت هوا و سوخت
نشت خنک کننده هوا و سوزاندن نفت.
اشتعال و سوخت بیش از حد می‌تواند مبدل را به گرما و حرارت سوبسترا سوق دهد.
قرار گیری مبدل در معرض ضربه از جاده‌ها است.
معمولا خودرو شما با دستگاه دیاگ کامپیوتری بررسی می‌شود تا منبع عیب پیدا شود.
مثلا ممکن است سوکت سنسور اکسیژن را موقتا در بیاورند تا ببینید آیا تغییری ایجاد می‌شود یا نه
در صورت لزوم ممکن است کاتالیزور شما تعویض شود.

کاتالیزور
کاتالیزور

 

کاتالیزور هیوندا

هر چند وقت یک‌بار باید کاتالیزور خودرو را بررسی کنید.  تعمیر کاتالیزور که اگر مشکلی پیش آمد زودتر بتوانید اقدام کنید.  کاتالیزور هیوندا نوعی کاتالیزور مرغوب است. برای مثال در تعمیر کاتالیزور هیوندا مشکل اصلی ممکن است بخاطر نرسیدن به دمای ایده‌آل آن باشد. که اگر به آن توجه نشود کاتالیزور از بین می‌رود. ضربات و فشار‌های ناشی از برخورد اجسام می‌تواند به ساختار این قطعات آسیب برساند. برای اطلاع از قیمت کاتالیزور هیوندا با ما تماس بگیرید.

تبدیل آلاینده های مضر به بی خطر

معمولا گازهای خروجی از اگزوز شامل: پارافین‌ها، اولفین­ها، ترکیبات آروماتیک، بخار آب، منو اکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد، نیتروژن، اکسیژن و دی اکسید کربن است.

که از بین آن‌ها سه آلاینده اصلی خیلی مضر و خطرناک هستند. شامل : منواکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن و هیدرو کربن‌ های نسوخته.

کاری که مبدل‌ها انجام می‌دهند تبدیل آلاینده‌های مضر به بی‌خطر است.

کاتالیزور
کاتالیزور

 

تعمیر کاتالیزور هیوندا

تعمیر کاتالیزور هیوندا همراه با تعویض روغن موتور باعث بیشتر شدن قدرت خودرو می‌شود.
یک روغن مرغوب باید شاخص گرانروی بالایی داشته باشد.

اما عمومی‌ترین آن‌ها تبدیل هیدروکربن‌های نسوخته به آب و دی‌اکسید کربن می باشد.
این واکنش در تمام مبدل‌های کاتالیست صورت می‌گیرد.

استفاده ی خودرو سازان از کاتالیزور

امروزه در بیشتر از 180 کشور جهان استفاده از کاتالیزور یک امر ضروری است.
به همین دلیل تمام خودروسازان بزرگ جهان از این وسیله در سیستم اگزوز محصولات‌شان استفاده می‌‌کنند.

مجلس جمهوری اسلامی ایران هم در سال 1381 قانون استفاده از کاتالیزور را برای تمامی خودرو‌های داخلی و وارداتی تصویب نمود.